Homenatge als fundadors de Colònico
(fotos Jaume Pahissa)
El passat dissabte 22 de juny de 2013, a la Sala Fontova, el Centre d’Estudis Calongins Colònico va retre un justíssim homenatge als fundadors de la nostra associació. Homenatge destinat als que són vius: Pere Viñals , Josep Gendrau, Tomàs Echevarría, Josep Viladesau i Francesc Jou; com als que tristament han desaparegut com Dolors Hubach, Lluís Vilar o Pere Caner.
El president de Colònico, Josep Cargol, va obrir l’acte i va recordar el deute contret amb aquells que ens han precedit. A més a més, ens va llegir uns mots escrits per Jaume Aymar, en els quals glossava els inicis del Centre d’Estudis Calongins.
L’actual vicepresident, Albert Vilar, fou l’encarregat de dictar la conferència en què es resumí gairebé vuitanta anys d’història de la cultura a Calonge. De la mateixa manera que no es pot entendre la Barcelona del Setcents sense tenir present l’activitat desenvolupada per la Reial Acadèmia de Bones Lletres, creiem que tampoc no es pot entendre la rica complexitat de Calonge sense fer esment a l’impuls cultural i vital de la gent que n’ha format part. I és que en definitiva una cultura és el poble que hi ha enrere.
Els orígens de Colònico – ens recorda Albert Vilar- s’han buscar al carrer Bitller, durant la segona República, en una colla de nois molt inquiets, els quals, amb els anys, van passar de llançar-se rocs, en perillosos jocs juvenils, a interessar-se pels rocs ocults que amagava l’arqueologia calongina. Aquests nois van rebre diverses influències, entre les quals el conferenciant subratlla la d’August Vilarasau, mestre de Calonge, o la d’Esteve Jou, el mossèn que intentà reconciliar els vencedors i els vençuts de la guerra fratricida a partir d’aplegar-los en tasques culturals. I molt especialment és important l’empremta de Pere J. Casademont, que era un gran coneixedor de la història i el folklore de Calonge, i Patrici Clara, que, a part de gran mestre, era fonamentalment un home d’ideals.
A l’estiu de 1940, -continua el conferenciant- naixia una nova colla: les Joventuts Bitllerenques Nazarienques Calongines, que duia per sigles la JBNC. Era formada per una desena de persones que provenien d’aquests dos barris del municipi. En l’estadi inicial hi trobem Pere Caner, Lluís Vilar, Pere Viñals, Francesc Jou, Josep Gendrau, Josep Viladesau, Salvador Puigdevall, Lluís Barceló, Narcís Dalmau i Josep Bernabeu. Posteriorment s’hi van afegir Tomàs Echevarria i Joaquim Casellas.
L’Associació naixia críptica, semiclandestina, perquè els seus valors topaven frontalment amb la ideologia de l’època. Llur ideari es concretava en tres mots: llibertat, cultura i Calonge, i una sola llengua d’expressió, el català.
Aquest grup humà tingué com a premissa conèixer el patrimoni cultural i natural de Calonge i de Catalunya. Organitzaven excursions i promovien la formació en els joves. Una data significativa fou el 1947, perquè fou l’any que van trobar la famosa pedra antropomorfa, la qual es convertirà en punta visible del projecte del museu. Equipament que a la fi es va poder crear gràcies a la implicació i a la donació d’objectes per part de tota la societat calongina.
L’associació va tenir un primer període de crisi durant els anys cinquanta, salvats en gran mesura pel carisma indiscutible d’en Pere Caner. Serà durant la democràcia, que Pere Caner i Lluís Vilar van refer l’entitat. Durant el 1980 van rebre el vistiplau del govern civil, i amb aquesta autorització es va crear Colònico. El president, vicepresident i secretari eren els mateixos de les Joventuts de 1947: Lluís Vilar, Tomàs Echevarría i Pere Caner, respectivament. D’aleshores ençà, aquest centre d’estudis no ha deixat mai d’organitzar activitats en defensa de dos nobles ideals: Calonge i la Cultura.
Després de la conferència, es van lliurar les plaques commemoratives als homenatjats. Fou un moment especial, perquè coincidien dues generacions d’estudiosos.
L’acte es va cloure amb la interpretació de l’himne de les Joventuts Bitllerenques Nazarienques Calongines, amb lletra de Josep Gendrau i música de Josep Pijoan Galceran, “en Pitu Xicu”.
Albert Vilar en plena conferència La foto dels homenatjats
La resta de fotografies de l’acte, fetes pel Jaume Pahissa les podeu seguir en aquest enllaç
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.612157682128245.1073741827.220227141321303&type=3
La resta de fotografies de l’acte, en aquest enllaç
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.612157682128245.1073741827.220227141321303&type=3
Bona feina!
Gràcies, Jaume!!