Colònico

Centre d' estudis sobre Calonge i Sant Antoni

L’AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE GIRONA

DSCN3711[1] DSCN3708[1]

El Centre d’Estudis Colònico va presentar el passat dissabte 16 de novembre,  a la sala Fontova,  el llibre  L’Audiència Provincial de Girona, que ha escrit el periodista i vicepresident de l’entitat, Albert Vilar.

Us reproduïm els mots de presentació que va fer en  Joan Molla Callís sobre el llibre de l’Albert Vilar Massó

L’AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE GIRONA

 

  1. L’autor.

És un dels fills de l’erudit Lluis Vilar Subirana, primer President de Colònico. L’Albert Vilar Massó nasqué a Calonge l’any 1961, i viu a Palamós des de que es va casar amb Marta Pi, amb qui té dos fills: Judith i Joan.

Llicenciat en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, fou periodista del Diari el Punt entre els anys 1987 i 2012.

Ha escrit articles diversos en els volums de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, a la Revista de Girona, a la Revista del Baix Empordà i a Les Gavarres.

Ha col·laborat en diversos llibres, i ell n’ha escrit uns quants d’història local tan de Palamós com de Calonge: La Guerra Civil a Calonge; Sant Antoni, de Calonge a Mar; Pere Caner, l’homenot de Calonge; Calonge, terra de músics; i Unió Esportiva Calonge, 50 anys (1963-2013), presentat fa una setmana.

  1. Relació de l’autor amb el presentador

Ambdós som investigadors de la història local de Calonge. La nostra relació sempre ha estat de cooperació. Per exemple el volum 2013 dels Estudis del Baix Empordà publicarà un article de l’Esther Loaisa Dalmau i un servidor sobre els cavallers Bedós a la carena de Sant Daniel en els segles XIII i XIV, on fem pública la descoberta per l’Albert Vilar de restes humanes darrera de l’actual ermita de Sant Daniel. També per part nostre li hem facilitat informació en algun punt concret per l’elaboració dels seus articles o llibres.

Però una cosa és la bona relació entre companys investigadors de la història local de Calonge i una altra cosa són les visions de certs fets històrics de vegades diferents entre l’Albert Vilar i un servidor. Ningú estranyi les crítiques que he fet i continuaré fen de algunes concepcions històriques de l’Albert Vilar, qui a la vegada pot replicar-me.

  1. L’Albert Vilar fa el salt de la història local a la història provincial, amb el llibre que m’ha demanat presenti sobre l’Audiència Provincial de Girona.

Com Advocat de tan en tan entro en alguna llibreria especialitzada i miro les novetats sobre Dret, i aquesta primavera ensopego amb el llibre que ara presento. Que hi fa un llibre de l’Albert Vilar en aquests prestatges?

La meva sorpresa puja de to quan comprovo que està editat per Tirant lo Blanch de València, una de les més importants editorials del món del Dret a Espanya, i avui considerada la més important en obres del Dret català. Vaig comprar el llibre, i a casa a estones el vaig anar llegint. Les meves impressions us les resumeixo avui i confio us  serviran de presentació.

  1. Per comprendre el llibre, us recomano llegiu una presentació del degà del Col·legi d’Advocats, un pròleg del President de l’Audiència Provincial de Girona i una introducció del mateix Albert Vilar.

El llibre ha estat patrocinat pel Col·legi d’Advocats de Girona, al qual professionalment pertanyem l’Alcalde, la Regidora de Cultura i un servidor. El nostre Degà en la seva presentació ens diu: “… creiem és la primera vegada que es porta terme el treball d’un llibre sobre una d’aquestes institucions, heus aquí la Història de l’Audiència Provincial de Girona …” Amb breus antecedents des del segle XVIII fins a finals del segle XIX, aquesta història pionera de l’Audiència Provincial de Girona comprèn des del 1883 fins ara, seguida d’unes biografies dels successius Presidents.

Per aconseguir-ho l’Albert Vilar ha fet una feixuga recerca, tal com consta al final de l’obra en l’epígraf bibliografia i fonts, en total ha consultat 49 arxius i  hemeroteques de tota Espanya, i amant de les fonts orals, ha entrevistat a 24 persones.

Per la seva part en el pròleg l’actual President de l’Audiència Provincial de Girona sobre aquesta obra de l’Albert Vilar afirma: “És tan clara i senzilla de llegir, i a més està adornada de fotografies i esdeveniments històrics, …” En efecte es tracta d’un esforç de divulgació pedagògica del que ha sigut el món jurídic de la província.

El propi Albert Vilar en la seva introducció ens diu: “en cap moment en el llibre s’intenta fer un repàs de la jurisprudència”. Per tant recomano a tothom llegeixi aquest llibre sense cap por de que se li indigestin les cites legals.

  1. Visió personal sobre el present i futur dels Jutjats de La Bisbal d’Empordà i de Sant Feliu de Guíxols.

El Poder Judicial a Espanya comprèn quatre jurisdiccions ordinàries (civil, penal, contenciosa – administrativa i social) i la militar.

Però a la nostra comarca del Baix Empordà només funcionen set Jutjats de Primera Instància (civil) i d’Instrucció (penal), per tant mixtes, de manera que si cal discutir altres assumptes, siguin mercantils, o bé contra Administracions Públiques, o també conflictes laborals (treball i seguretat social), s’haurà d’anar als Jutjats especialitzats de Girona.

Als pobles del Baix Empordà hi vivim professionals de diferents disciplines, alguns integrats en activitats culturals. Un exemple el món sanitari, que compte amb l’Hospital de Palamós. També la xarxa d’Advocats, Procuradors, i altres professions connexes, en bona part lligades al funcionament dels set Jutjats mixtes de Primera Instància i Instrucció. Però degut a la nova situació econòmica (retallades), quin futur els hi espera?

La supressió d’aquests Jutjats implicaria la fugida de professionals, també dels que contribuïm al món de la cultura.

Joan Molla Callís

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: