Colònico

Centre d' estudis sobre Calonge i Sant Antoni

Dolors Hubach i Vilarrodà per Montserrat Darnaculleta i Poch

pere caner estrany

DOLORS HUBACH I VILARRODÀ

(MOLLÓ, 1928-CALONGE,2012)

El dia 16 de desembre de 2012 morí a Calonge la companya i amiga Dolors Hubach, filla de Francisco Hubach, secretari de l’Ajuntament de Molló, i de Maria Vilarrodà. En aquest petit poble situat a la Vall de Camprodon a l’alta serralada pirinenca, nasqué la Dolors, envoltada de muntanyes, i el destí va voler que visqués i morís a la plana de l’Empordà, en plena Costa Brava.

Estudià magisteri i, pas a pas, s’anà allunyant de Molló fins arribar a Calonge. L’any 1953, fou nomenada mestra de nenes de Beuda, poble de la comarca de la Garrotxa, allà conegué en Pere Caner, el mestre dels nens. En aquest entorn s’establí una relació que es mantingué, fins i tot, quan fou destinada al Col·legi del Cor de Maria de Blanes. Les relacions amb en Pere no es formalitzaren fins que el dia 18 de febrer de 1958 es casaren a l’església parroquial de Santa Cecília de Molló.

pere caner estrany

El matrimoni fixà la seva residència a Calonge, a la casa dels avis materns d’en Pere al carrer Bitller, a ca l’Endal. Des d’aleshores, la  Dolors es convertí en l’esposa inseparable d’en Pere Caner, tant en les sortides culturals de cap de setmana, organitzades pel Sr. Esteva i un grup d’amants de l’arqueologia, com a les hores difícils que el seu marit hagué de patir per les represàlies polítiques del franquisme.

En Pere, soci fundador de l’Institut d’Estudis del Baix empordà i membre de la Junta Directiva, tenia el càrrec de tresorer, el qual, quan morí al juny de l’any 1982, la Dolors passà ocupar fins l’any 1994. Actualment, era vocal territorial de Calonge conjuntament amb qui signa aquestes línies.

La mort d’en Pere, fundador i ànima del Centre d’Estudis Calongins Colonico, deixà un gran sentiment i un vuit irreparable a l’entitat. El president, el gran amic i col·laborador Lluís Vilar reestructurà la Junta Directiva per tal de reprendre la seva tasca. Així, doncs, a l’assemblea celebrada el dia 26 de desembre de 1983, s’oferí la  vicepresidència a la seva vídua, que acceptà la responsabilitat del càrrec. La nova Junta quedà constituïda per:  president, Lluís Vilar i Subirana; vicepresidenta, Dolors Hubach i Vilarrodà; secretària, Montserrat Darnaculleta i Poch; tresorer, Manel Clara Massich; sotstresorer, Josep Estragués i Preses; delegat de cultura, Jaume Aymar i Ragolta; delegat de propaganda, Josep M. Sagrera i Avinyó.

pere caner estrany

Quan en Lluís Vilar, l’any 1998, renuncià al càrrec de president per motius de salut, Colònico li reconegué la seva tasca desenvolupada i l’elegí president honorari. El seu càrrec l’ocupà la Dolors Hubach i aquesta nova responsabilitat la portà a representar l’entitat en nombroses activitats com a presidenta i Vda. d’en Pere Caner.

La Dolors ha estat a l’ombra de la figura del seu marit i sempre ha fugit de protagonisme.

Amiga, descansa en pau.

pere caner estrany005Any 1966, el matrimoni Caner visità l’Escorial, quan en Pere hagué de comparèixer davant del Tribunal d’Ordre Públic . (Fons: família Caner-Hubach)

??????????????????

Any 1958, grup de veïns i Amics del Museu quan aixecaren un menhir a puig ses Forques (Sant Daniel) (Fons: Josep Cargol i Descaire)

pere caner estrany

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: